www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Rött kort åt Jesus
Skrivet av Elof Granholm   
2006-04-30 11:37

 

RÖTT KORT ÅT JESUS

 
 
Något som har väckt uppmärksamhet i media den senaste tiden *) berör fotboll och spelarnas uppträdande och reaktioner efter gjorda mål. Bl.a. biskopen (i omdebatterad TV-intervju) och kyrkoherden i Gamlakarleby (i radierad gudstjänst) noterade en spelare i Boroussia Leverkusen med nummer 3, brassen Lucimar da Silva Ferreira Lucio, som efter gjort mål sprang fram mot en TV-kamera, drog upp spelskjortan och visade texten " Jesus  loves you". Detta skedde den 15 maj i år i den 14:e minuten inför 52.000 åskådare och i direktsändning inför miljoner TV-tittares ögon.

 

Anklicken zum Vergrößern

 -  Lucio -

I kristna kretsar upplevs detta som positivt att någon vill stå upp för sin personliga kristna tro. Som i detta fall i en direktsändning där inte censurens sax hann klippa till. Vid eftersändningar ser nog vår ateistiska mediaapparat till att inget sådant upprepar sig. Och nu ser det ut som om det inte upprepar sig.
 
FIFA, det organ som kontrollerar världsfotbollen, utreder nu hur man skall eliminera dessa religiösa segergester under fotbollsmatcher. Det som fick bägaren att rinna över för FIFA var då det brasilianska fotbollslaget vann VM-titeln, knäböjde i en ring och tackade Gud. Även inom europeiska fotbollsförbundet (Uefa), som står bakom Champions League och Uefa-cupen, vill man stoppa de kristna spelarnas reaktioner. Bundensliga i Tyskland (där just Lucio spelar) och i allsvenskan vill man strypa det kristna budskapet (Peter Ihej i Malmö FF ståtar med Genesis 1:1 / Första Moseboken 1:1). För några år sedan spelade ett finskt ishockeylag med "John 3:16" på sina spelskjortor. En gång tävlade samma budskap på bästa reklamplats vid sargen.
 
Det är lovligt att jubla, svinga näven i luften, springa runt som  galningar i vansinniga cirklar, slå kullerbyttor, kramas, pussas och bilda köttberg av kramande medspelare. Men att knäböja och be. Nej tack, säger FIFA:s exekutiva kommitté. Det kan inte tillåtas. Bossen Lennart Johansson tycker också att kristnas spelare kan visa sin tro på annat sätt genom ett korrekt uppträdande på planen. Han vill inte att man skall skylta med sin tro. Om spelarna bär en väst eller T-skjorta under fotbollströjan och avslöjar texten i samband med en glädjescen, då får detta inte innehålla något religiöst budskap. Meddelandet får endast hänvisa till spelarens familj.
 
Många brasilianska spelare är medlemmar i "Christians in Sport" (Kristna inom sporten, med den mest kände medlemmen, trestegshopparen Jonathan Edwards) ), och FIFA-tjänstemän tror att sådana organisationer kunde dra fördel av att spelarna håller sig till religiösa eller politiska slagord. Man fnyser också åt deras böner. FIFA blev mycket överraskad vid brassarnas segerglädje, och en talesman för FIFA sa:" Om världsmästare bryter mot reglerna är det ett tecken på att vi behöver ta till tuffare tag för att förebygga sådana saker". FIFA tyckte inte heller om när brassarna Roque Junior,Cafu och Lucio visade T-skjortor där det stod "100 % Jesus". Kaka, en annan spelare, hade en gång texten "I Belong to Jesus" (Jag tillhör Jesus). Edoardo som spelar i Schweiz bar texten "Jesus ist treu" (Jesus är verklig) och "Jesus liebt dich" (Jesus älskar dig). Shaun Bartlett säger öppet "Soccer is not my life, Jesus is" (Fotboll är inte mitt liv, Jesus är). Dessa vill inte skämmas för evengeliet. I ett överraskande utbrott av antikristligt gnäll sa en FIFA-tjänsteman: Är inte det att dämpa entusiasmen då en FIFA-tjänsteman i antikristlig anda säger: "Segeryran vid ett mål eller en seger är det underbaraste tillfälle inom sporten - men det finns gränser."  Segeryran får inte blir evangelisation.

 

 - Zé Roberto -

Så det finns gränser där man kan nämna Gud i fotboll, men inga gränser då FIFA söker den andra guden - mammon. "Opel" inbringar mera reklampengar än "Jesus". Spelarna vill  markera att om man kan visa att man sponsras av "Opel" då kan man också visa att man sponsras av Gud. Dessa nya tankegångar kan inte bättre illustreras än med det faktum att FIFA nu överväger att höja böterna för den som visar ett religiöst budskap från nuvarande belopp på 2.000 euro. Hursomhelst - denna FIFA-regel går emot många spelare som  på detta sätt utrycker sin inre övertygelse -  innan, under  och efter en match. Som att dela ut biblar efter matcher (José Chamot), genom att be (George Weah), genom att visa sin underskjorta med texter som "Thank you, God" (Christian Amoroso), tackar Gud för sina framgångar (Rivaldo). Bland aktiva kristna brasse-spelarna finns bl.a. Cleber, Roberto Carlos, Sampaia, Paulo Sergio, Taffarel, Jardel, Jorghino, Denilson, Batista och Emilson. Speciellt spelare (bl.a. Raul i Real Madrid) från de katolska länderna gör sina "medfödda" korstecken då de kommer in på plan, när de lämnar planen och då de gjort mål. Kommer man att kontrollera den italienske buddhisten Robert Baggio? När skall man förbjuda de många korshalsbanden på friidrottarna? Och Michael Johnson knäböjande efter målgången? Hur skall man förhålla sig till banderollerna med "John 3:16" ("Så älskade Gud världen...") som ofta dyker upp på läktarna?

   - Adhemar -
 
Nu vill säkert något vända på saken och frågar sig hur det blir om någon visar nazistiska eller satanistiska tecken? Dessa finns redan med - om man vill se dem - men de är dåliga förebilder och bör förbjudas.
 
Då FIFA upptäckte att brassarnas segerfest ej belades med straff gav de kommentaren: "Detta kommer inte att hända igen". Vilken skam att FIFA inte anstränger sig i lika stor utsträckning med att få slut på huliganismens vid matcher som att få slut på spelare som vill leva ut sin kristna tro. Detta kan bli ett dilemma för FIFA:s granskande ögon: När en spelare faller efter en tackling och blir liggande i plågor, är det då säkert att han blivit skadad? Kanske det är endast för att vilseleda  FIFA:s kontrollanter. Tänk om han föll på knä för att be!

Elof Granholm

*)13.10.2002 / Ej publicerad 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Senast uppdaterad 2006-05-01 08:37
 
 
Top! Top!